Pisces (Vissen)

PSC In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 november. Zichtbaar van augustus t/m januari.

Duizenden jaren lang is dit zwakke Dierenriem teken gezien als een of als twee vissen.

In de Grieks-Romeinse mythologie werden Aphrodite en haar zoon Heros eens achtervolgd door het monster Typhon. Om aan hem te ontkomen veranderden ze zich in vissen, bonden hun staarten aaneen om elkaar niet kwijt te raken en zwommen weg.

De ring van sterren in de westelijke vis, onder Pegasus, wordt het Cirkeltje genoemd. De oostelijke vis staat onder Andromeda.

Een drievoudige conjunctie, waarin Jupiter en Saturnus driemaal per jaar dicht bij elkaar lijken te staan, vond plaats in Pisces, beginnend in augustus 7 v.C. Dit zeldzame gebeuren is een mogelijke verklaring voor een hemelverschijnsel dat de Ster van Betlehem geweest kan zijn.

De radiant van de meteorenzwerm Pisciden is in Pisces.

PSC

 Het cirkeltje: Een ring van zeven sterren die het lichaam van een van de vissen vormen.

Alpha (α) Piscium: Een dichtbij elkaar staand paar van m4 en m5 sterren makkelijk te scheiden met een telescoop van 100mm of meer. Zij vormen een echt binair systeem met een omlooptijd van 900 jaar.

 Zeta (δ) Piscium: Een mooie dubbelster met m5,6 en m6,5 componenten met een scheiding van 24 boogseconden.

 M 74: Dit grote spiraalstelsel zien we recht van voren, dichtbij Eta (η) Piscium. Ofschoon dit de helderste Pisces-Galaxie is, is ze betrekkelijk zwak en vergt ze een donkere hemel en een 200mm-telescoop of groter.

 Phi-1 (φ¹) Piscium: Een dubbelster met m5 en m6 componenten te scheiden met een kleine telescoop.

 Van Maanens Ster: Dit is een zeldzaam voorbeeld van een witte dwerg die met zijn m12,2 slechts met een 200mm telescoop geïdentificeerd kan worden.

Scroll to Top