Camelopardalis (Giraf)

CAM In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 10 januari. Circumpolair

Wat doet een giraf naast twee beren en een draak in de koude hemel bij de Poolster? Camelopardalis ontsproot in 1624 aan de fantasie van Bartsch, die beweerde dat hij de kameel vertegenwoordigde die Rebekka naar Isaak bracht.

Kameel-Luipaard was de naam die de Grieken aan de giraf gaven omdat ze dachten dat het dier de kop van een kameel had en de vlekken van een panter.

Het sterrenbeeld staat in de grote ruimte tussen Auriga en de beren.

Camelopardalis  Beta (β) Camelopardalis: De helderste ster in dit sterrenbeeld van m4 is een dubbelster met verstaande m8 begeleider die met kleine telescopen of met minimaal 10×50 verrekijkers gezien kan worden.

 NGC 1501: Een kleine nevel van m12 te zwak voor kleine telescopen maar door een 500mm te zien met een centrale m14 ster.

 NGC 1502Een klein open cluster. Het cluster heeft een m7 dubbelster in het centrum makkelijk te splitsen met kleine telescopen.

 Z Camelopardalis: Deze cataclysme variabele barst om de 2 á 3 weken uit van haar minimum van m13 naar een maximum van 9,6 dus nog steeds erg zwak. De overeenkomst met andere dergelijke variabele houdt echter op omdat ze wanneer ze verzwakt, opeens stopt met veranderen en op een gemiddelde magnitude blijft hangen. Deze “stilstand” kan maanden duren voordat de verzwakking weer hervat wordt. Tegen het einde van de jaren ’70 handhaafde Z Cam zich verscheidene jaren lang rond m11,7.

 VZ Camelopardalis: Deze heldere ster varieert onregelmatig in de smalle marge tussen m4,8 en m5,2. VZ Cam, gelokaliseerd dicht bij Polaris, is elke nacht van het jaar zichtbaar vanaf de meeste noorderbreedten.

 Kemble’s CascadeEen ketting (cascade-achtig) van zwakke sterren zichtbaar door verrekijkers ongeveer vijf Volle Maan diameter breed van NGC1502 richting Cassiopeia. Deze ketting van sterren is genoemd naar Lucian Kemble, een Canadese amateur astronoom.

Scroll to Top