Auriga (Voerman)

AUR In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 december. Zichtbaar van september t/m mei.

Deze mooie veelzijdige vorm is gemakkelijk aan de hemel te vinden, vooral vanwege de heldere Capella, de geitster en haar gevolg van drie jongen. De oude legenden stellen Auriga voor als een wagenmenner die een geit op zijn schouder en twee of drie jongen op zijn arm draagt.

De wagenmenner wordt ook gezien als Erechtheus, de zoon van Hephaistos (de Romeinse god Vulcanus), die een wagen uitvond om zijn kreupele lichaam te verplaatsen. Capella is al de geitster sinds de Romeinse tijd. Ze lijkt op onze Zon maar is groter en staat 50 lichtjaren weg.

Auriga Epsilon (ε) Aurigae: Deze superreus, een buitengewoon variabel stelsel, verzwakt wanneer zijn mysterieuze begeleider er om de 27 jaar voorlangs passeert. Tijdens een eclips vermindert de helderheid ervan met 2/3 magnitude. De diepste fase van de eclips duurt een vol jaar, wat erop kan wijzen dat de begeleider omgeven is door een enorme wolk van gas en stof.

 Zeta (δ) Aurigae: Een zeer heldere oranje reus met een kleinere blauwe ster als begeleider die iedere 2,7 jaar voorlangs passeert waardoor de helderheid van m3,7 afneemt naar 4 voor ongeveer 6 weken.

M37 (links) en M36 (rechts) in Auriga.
M37 (links) en M36 (rechts) in Auriga. © Marc Theunissen

 M 36: De heldere open sterrenhoop staat ca. 5º ten zuidwesten van  Theta (θ) Aurigae, en bevat ca. 60 sterren van m8 en zwakker.

 M 37: Dit is een uitzonderlijk open sterrenhoop, bijna ter grootte van de Maan en een van de mooiste aan de noordelijke hemel. Met een verrekijker is de sterrenhoop zichtbaar als een nevelige vlek. Door een kleine telescoop zie je zijn vele sterren.

 M 38: Deze kleine sterrenhoop lijkt op de Griekse letter π (Pi) als je hem door een kleine telescoop bekijkt.

Scroll to Top