Vulpecula (Vos)

VUL In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 augustus. Zichtbaar van mei t/m november.

Dit sterrenbeeld, ingevoerd door Johannes Hevelius in 1690, heeft geen opwindend verhaal of zedenles. Hevelius’ naam ervoor was Vulpecula cum Anser, de Vos met de Gans, maar nu wordt het sterrenbeeld, tussen Dolfijn en Zwaan, eenvoudig Vos genoemd.

De helderste ster in Vulpecula is van magnitude 4.

Vulpecula  Alpha (α) Vulpeculae: De helderste ster in Vulpecula is een Rode Reus van m4. Door verrekijkers is een oranje ster van m6 zichtbaar in de nabijheid van Alpha (α) Vulpeculae, de twee sterren liggen echter op verschillende afstanden en zijn verder niet aan elkaar gerelateerd.

M27_Ha-LRGB_8uur_10min_juli_2015_DBE_r-HDR-2
M 27 (Halternevel) in de Vos. © Jan Heuser

 Halternevel (M 27): Dit is een van de mooiste planetaire nevels aan de hemel en heel geschikt voor kleine telescopen. Hij is helder (m7) en groot en gemakkelijk te vinden juist ten noorden van Gamma (γ) Saggittae. Door een verrekijker is hij een een vage nevelachtige vlek. Als je een kleine telescoop gebruikt, kun je zijn vreemde vorm zien. In een grote telescoop zie je de centrale ster van m13. Ofschoon de gassen in deze nevel zich met een snelheid van 27 km per seconde uitzetten is er geen zichtbare verandering in het voorkomen van de nevel in een mensenleven.

 Brocchi’s Cluster (de kleerhanger): Een van de verrekijker juweeltjes aan de nachthemel is een groep van sterren welke van m5 to m7 in helderheid variëren met de bijnaam: “de kleerhanger“. Een lijn van zes sterren vormen het hangoppervlak terwijl de overblijvende vier sterren de haak vormen. De sterren zijn verder niet aan elkaar gerelateerd. De kleerhanger is dus een prachtige toevalstreffer.

Scroll to Top