12 verrekijker zomerjuweeltjes

Alhoewel de zomernachten de kortste nachten van het jaar zijn, zijn er toch meer juweeltjes zichtbaar in dit seizoen dan in de andere seizoenen. Starry-night.nl geeft je 12 juweeltjes voor zwoele zomernachten met je verrekijker. Grijp je verrekijker en verken dubbelsterren, sterrenclusters en asterismen.

We beginnen met vier bolvormige sterrenhopen (en de asterismen welke we tegen zullen komen) in de constellatie Ophiuchus (de Slangedrager).

M14: Deze bolvormige sterrenhoop ligt in een leeg gebied oostelijk van Ophiuchus. Richt halverwege tussen Eta (η) Ophiuchi (Sabik) en Beta (β) Ophiuchi (Cebalrai) ten noordoosten van de schouder van de Slangendrager. Zak ongeveer een beeldveld naar het zuiden naar een zwakke parallellogram van sterren. M14 ligt een beetje noordelijk en halverwege dichtbij een gebied van m7 en m9 sterren. Net zoals Charles Messier M14 ontdekte in 1764 met zijn telescoop zal een verrekijker een nevelachtig pluisje laten zien.

M14

M9: Ook M9 is een bolvormig cluster net oostelijk en halverwege tussen Sabik en Xi (ξ) Ophiuchi. Richt je verrekijker op dit gebied en je zult een rechthoek zien van zwakke sterren. M9 ligt langs de hypotenusa van de rechthoek (de schuine zijde van een rechthoekige driehoek die tegenover de rechte hoek ligt). Dit bolvormige cluster is m9 en smal maar redelijk makkelijk waar te nemen als een hemelse pluis.

M19: We bewegen nu zuidwaarts richting Scorpius, probeer Alpha (α) Scorpii aan de westkant van je beeldveld te plaatsen en zoek aan de tegenovergestelde kant naar een paar dicht bij elkaar staande sterren van m5.7 en m5.9. De bolvormige sterrenhoop M19 ligt 1º richting het zuidoosten van het sterrenpaar. Net zoals M9 en M14 lijkt M19 meer op een nevel door de meeste verrekijkers. Noordoostelijk van M19 valt een asterisme te ontdekken in een boogvorm van drie optische dubbelsterren. Deze aparte verzameling van sterren bevat o.a. 26 en 28 Ophiuchi en SAO 185033 (en de drie zwakkere begeleider sterren).

M62: Ook dit Messier object is een bolvormige sterrenhoop en lijkt op de tweeling van M19, als je dit object gaat zoeken blijkt het toch moeilijker te vinden zijn. Het zicht op M62 is door 8×42 verrekijkers een klein pluizig object zonder echt onderscheidende kenmerken. Alhoewel 15×70 verrekijkers een heldere kern laten zien.

Een van de favoriete zomer asterismen ligt in Scorpius (de Schorpioen) net 1,5º zuidwestelijk van M62. Als je naast amateur astronoom ook tuinier bent zul je in deze sterrenverzameling waarschijnlijk een tuinschepje zien. Het schepje is te zien in de m7 sterren in de zuidwaarts gerichte triangle en een staartje van drie m6 en m7 sterren bewegend naar het noorden. Je zult zien dat de meeste sterren van het schepje wit zijn een aantal schijnt echter met een mooie gouden tint.

Laten we nu noordwaarts gaan richting Lyra. Zelfs de kleinste verrekijkers zullen Delta (δ) Lyrae splitsen. De dubbel bestaat uit een Rode Reus van m4 en een verder niet gerelateerde blauw-witte ster van m6. De twee Delta sterren behoren ook tot een verspreide open cluster met de naam Delta Lyra Cluster en is gecatalogiseerd als Stephenson 1. Door 70mm verrekijkers zie je misschien een concentratie van 8 tot 10 zwakkere clustersterren net westelijk van Delta (δ) Lyrae.

NGC 6819
NGC 6819

Beweeg nu oostwaarts richting Cygnus en richt op Gamma (γ) Cygni in het centrum van het lichaam van de Zwaan. Ongeveer 8º westelijk van Sadr ligt NGC 6819. Dit object heeft een helderheid van 7 magnituden en is ongeveer 5’ breed. Het open cluster is makkelijk te missen als je dit gebied losjes verkent. Maar zorgvuldig zoeken zal een subtiele gloeiende kern gecentreerd in een driehoek van sterren laten zien.

NGC-6910
NGC 6910

NGC 6910 ligt net noordelijk van Sadr ongeveer met de diameter van een Volle Maan. De Duits/Engelse astronoom William Herschel ontdekte dit object in 1786 en omschreef het als: “een tamelijk helder, vrij klein, armzalig, tamelijk compact, groepje sterren van m10 tot m12. Deze omschrijving is vanzelfsprekend het resultaat van zijn observaties door zijn 18,7inch reflector telescoop. Verrekijkers laten een subtiele gloeiende kern zien met 1 of 2 sterren rondom.

Ga nu terug naar Sadr en vandaar naar het zuidoosten richting Epsilon (ε) Cygni. Concentreer je op het gebied 3/4 tussen Sadr en Epsilon (ε) Cygni. Kun je een kleine hoop van zwakke sterren zien iets groter in diameter dan een Volle Maan? Dit open cluster is Ruprecht 173. Je zult ongeveer 20 a 25 sterren tellen door de meeste verrekijkers. De vier helderste sterren hebben een diamant vorm. De meest oostelijke ster van het diamant asterisme is de bekende Cepheid variabele X Cygni. Iedere 16 dagen piekt X op m6 van een minimum van m7.

Ons laatste zomerjuweeltje is de kleurrijke trio ster Omicron1 (ο1) Cygni ongeveer 5º west-noordwest van Alpha (α) Cygni (Deneb). Omicron1 straalt oranje met een magnitude van 4 terwijl zijn compagnon 30 Cygni een helderheid van m5 heeft. De-focus je verrekijker nu een beetje om de kleuren te versterken maar stel opnieuw scherp om het derde lid te zien, een m7 ster zuidoost van Omicron1. Je zult een vaste hand nodig hebben om de laatste door een 10x verrekijker te kunnen zien. Geen van deze sterren zijn echte dubbelsterren maar liggen toevallig in een rijk sterrenveld.

Deze 12 juweeltjes zijn niet meer dan enkele hoogtepunten die de hemel deze zomer te bieden heeft. Ga naar je favoriete waarneemlocatie en je zult je al snel realiseren dat voor sterrenkijken twee ogen beter zijn dan één.

1 thought on “12 verrekijker zomerjuweeltjes”

Leave a Comment

Scroll to Top