Triangulum (Driehoek)

TRI In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 november. Zichtbaar van augustus t/m maart.

Triangulum is een klein zwak sterrenbeeld net ten zuiden van Andromeda, nabij Beta (β) Andromedae en Gamma (γ) Andromedae.

Hoewel opvallende kenmerken ontbreken, kenden de Ouden Grieken deze groep sterren reeks en werd ze vanwege haar gelijkenis met de Griekse letter delta (de hoofdletter, Δ) soms Delta of Deltotum genoemd. Ze is geassocieerd met de delta van de Nijl en was ook verbonden met het eiland Sicilië  dat een driehoekige vorm heeft.

De oude Hebreeën gaven haar de naam van een driehoekig instrument.

TRI

 M 33: Deze galaxie is een van de helderste en grootste leden van onze Lokale Groep en we hebben een gezicht vanaf de eerste rij omdat we er recht op kijken. De galaxie heeft een m5,5 maar haar licht is over zo’n groot gebied verspreid dat het uitermate moeilijk te zien is.

M33-2015-DSLR-LRGB-PI-PSfinal-2000px
De magnifieke M 33. © Tim Schuurman

Al is ze op een heel heldere avonden met het blote oog zichtbaar, je hebt een donkere hemel en een verrekijker nodig om  een wazige gloed te zien, groter dan de schijnbare diameter van de Maan. Een telescoop met een breed gezichtsveld zal ook de galaxie tonen, maar een sterke vergroting zal niets laten zien.

Scroll to Top