Aquarius (Waterman)

AQR In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 september. Zichtbaar van augustus t/m november.

De Waterman dateert al uit de tijd van de Babyloniers en staat goed aan de hemel, niet ver van een dolfijn, een rivier, een zeeslang en een vis.

Hij kreeg vele mythologische associaties en werd bij tijden geïdentificeerd met Zeus, die het water van het leven vanuit de hemel uitstortte.

AQR

 Zeta (ζ) Aquariden: Een binair systeem met dicht bij elkaar staande m4 sterren net zichtbaar in 60mm telescopen.

 M 2: Deze mooie bolvormige sterrenhoop verschijnt in een verrekijker of een kleine telescoop als een wazige lichtvlek. Het is echter mogelijk het gespikkelde uiterlijk van de sterrenhoop  te zien door een 100mm telescoop en de afzonderlijke sterren van M 2 zelfs met een 155 mm telescoop.

 Saturnusnevel (NGC 7009): Deze kleine planetaire nevel kreeg zijn naam van de Ierse staatsman Lord Rosse, die met zijn grote spiegelkijker voor de eerste maal de stralen zag waardoor hij op een zwakke versie van Saturnus met zijn ringen lijkt. Hij is zichtbaar door een telescoop als een groenachtig lichtpunt.

 Helixnevel (NGC 7293): Deze wolk, de grootste en dichtstbijzijnde planetaire nevel, beslaat de helft van de hoekdiameter van de Maan. Omdat zijn helderheid over een groot gebied verspreid is, is hij het best zichtbaar met een telescoop met kleine vergroting en een breed gezichtsveld of met een verrekijker onder een donkere hemel.

 Delta (δ) Aquariden: Deze meteorenregen kent elk jaar opnieuw een piek op 28 juli.

Scroll to Top