Libra (Weegschaal)

LIB In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 10 juni. Zichtbaar van april t/m juli.

Libra lijkt op een hoge vlieger. We kunnen haar gemakkelijk vinden door een lijn westwaarts te trekken vanuit Antares en zijn twee heldere buren in Scorpius.

De lijn bereikt een punt tussen Alpha (α) en Beta (β) Librae.

Libra is een van de tekens van de dierenriem en stond in verband met Themis, de Griekse godin van de rechtspraak, met als attribuut een weegschaal. Oorspronkelijk werden deze sterren gezien als een deel van Scorpius: de Alpha (α) en Beta (β) Librae sterren hebben beide een Arabische naam, respectievelijk Zuben El Genubi (“zuidelijke schaar”) en Zuben Eschamali (“noordelijke schaar”). Naar het schijnt is Libra ten tijde van de Romeinen een apart sterrenbeeld geworden.

LIB

 Alpha (α) Librae of Zubenelgenubi: Een brede dubbelster met componenten van m3 en m5, makkelijk te scheiden met een verrekijker of zelfs met een goed oogzicht.

 Beta (β) Librae of Zubeneschamali: Een van de weinige sterren met een groenige tint, zichtbaar door verrekijkers en kleine telescopen.

 Iota (ι) Librae: Een typische dubbelster geschikt voor verrekijkers welke een m5 en 6 component laten zien. Een telescoop laat zien dat de m5 component nog een m9 compagnion bezit.

 Delta (δ) Librae: Deze eclipsveranderlijke lijkt op Algol en verzwakt met ca. 1 magnitude per 2,3 dagen, van 4,9 naar 5,9. De hele cyclus is met het blote oog zichtbaar.

 S Librae: Deze Mira-ster varieert van een 8,4 maximum naar een 12,0 maximum in een periode van iets minder dan 6 maanden.

Scroll to Top