Corona Borealis (Noorderkroon)

CRB In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 mei. Zichtbaar van februari t/m oktober.

Juist 20 graden ten noordoosten van Arcturus ligt de Noorderkroon, een kleine halve cirkel van sterren die zwak maar heel duidelijk zijn.

Legenden uit vele culturen verklaren zijn aanwezigheid. De Griekse mythe zegt dat de kroon toebehoorde aan Ariadne, de dochter van Minos, koning van Kreta. Ariadne wilde een huwelijksaanzoek van Dionysus (in zijn sterfelijke vorm) niet aanvaarden omdat ze niet met een sterveling wilde trouwen nadat Theseus haar verlaten had. Om te bewijzen dat hij een god was, nam Dionysus zijn krans af en wierp die de hemel in als een hulde aan haar. Tevreden huwde Ariadne hem en werd zelf onsterfelijk.

De Grieken noemde het sterrenbeeld Krans, de Arabieren Het Bord of het Gebroken Bordje.

Corona Borealis  Zeta (δ) Coronae Borealis: Een sterrenpaar van m5 en m6 beide blauwwit van kleur, beide vormen een aantrekkelijk zicht in een telescoop.

 Nu (ν) Coronae Borealis: Een brede dubbelster bestaande uit een paar van m5 Rode Reuzen te splitsen met een verrekijker.

 R Coronae Borealis: R Cor Bor, zoals ze gewoonlijk wordt genoemd, is een van de opmerkelijker sterren aan de hemel en is een nova in omgekeerde zin. De ster schijnt normaal met m5,9 maar verzwakt met zeer onregelmatige tussenpozen, soms zelfs tot 8 magnitudes, als ze donker materiaal in de atmosfeer stoot. Als het materiaal zich verspreidt herstelt ze zich langzaam.

 T Coronae Borealis: Deze ster die nu met m10,2 schijnt, bereikte in 1866 plotseling m2. Bekend als een recurrente nova, herhaalde de ster de voorstelling onverwacht in 1946 en ze zal het vermoedelijk opnieuw doen.

Scroll to Top