Capricornus (Steenbok)

CAP In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 september. Zichtbaar van juli t/m oktober.

Capricornus is al sinds de tijd van de Chaldeeën en de Babyloniers  naar een geit genoemd. Soms wordt hij  voorgesteld als een bok met een vissestaart.

Dat kan te maken hebben met een verhaal over de god Pan, die toen hij voor het monster Typhon vluchtte, in de Nijl sprong. Het deel van hem dat onder water was, veranderde in een vissenstaart terwijl zijn bovenste helft die van een bok bleef.

Duizenden jaren geleden bereikte de Zon haar meest zuidelijke positie aan de hemel (het wintersolstitium, declinatie 23,5 graden Z) wanneer ze zich voor Capricornus bevond. In die periode stond ze recht boven een zuiderbreedte die we de steenbokskeerkring noemen. Die draagt nog steeds die naam ofschoon de zon, tengevolge van de precessie, nu ten tijde van het wintersolstitium in Sagittarius is.

CAP

Capricornus, het slechts zichtbare sterrenbeeld van de zodiak, is te vinden door de drie helderste sterren van Aquila te verbinden en zuidwaarts te buigen.

 Alpha (α) Capricorni: Deze dubbelster met een scheiding van 6 boogminuten is een toevallige dubbelster, maar elke ster is zelf een echte dubbelster. Alpha11) Capricorni is een Gele Superreus op een afstand van bijna 700 lichtjaar terwijl Alpha22) Capricorni een Gele Reus is op minder dan 1/6 van deze afstand.

Beta (β) Capricorni: Een brede dubbelster bestaande uit een m3 en m6 Gele Reus en blauwwitte companion goed zichtbaar door verrekijkers en kleine telescopen.

 M 30: Deze bolvormige sterrenhoop, die misschien 40000 lichtjaren ver staat, heeft een betrekkelijk dicht centrum. De sterren zijn met een kleine telescoop niet goed afzonderlijk te zien.

Scroll to Top