Perseus (Perseus, de Held)

PER In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 10 december. Zichtbaar van augustus t/m april.

Perseus, een mooi sterrenbeeld dwars over de Melkweg, staat van juli tot maart aan de noordelijke hemel. De sterren ervan buigen van Capella in Auriga naar Cassiopeia.

De belangrijkste daad van deze zoon van Zeus en de sterfelijke Danaë was het doden van de Gorgo Medusa, een van de drie zusters die zo verschrikkelijk lelijk waren dat een blik op hen de toeschouwer in steen veranderde. Met Athenes schild als spiegel hakte hij Medusa’s hoofd af en uit haar bloed ontstond het gevleugelde paard Pegasus.

PER

In het sterrenbeeld ligt de radiobron Perseus A.

 Alpha (α) Persei: De helderste ster in Perseus van m1,8 in het centrum van een cluster bekend onder de naam Alpha Persei Cluster of Melotte 20.

 Algol of Beta (β) Persei: Deze knipogende ster is de beroemdste van de eclipsveranderlijken. Om de 2 dagen, 20 uur en 49 minuten neemt de helderheid af van m2,1 to m3,4 in een eclips die 10 uur duurt.

 Rho (ρ) Persei: Een Rode Reus welke 50% in helderheid fluctueert tussen m3,3 en m4,0 ongeveer iedere 7 weken.

 M 34Dubbele cluster (NGC 869 en NGC 884): NGC 869 en NGC 884 (resp. h Persei en Chi (χ) Persei), twee van de mooiste voorbeelden van open sterrenhopen, zijn prachtig door een verrekijker of door een kleine telescoop met vergroting.

Dubbel Cluster
Dubbele cluster (M 34) fonkelend in Perseus. © Jeroen Moonen

 Perseïden: Een van de mooiste meteorenregens, die van de periodieke Komeet Swift-Tuttle komt, met een jaarlijkse piek op 11 en 12 augustus.

Scroll to Top