Cetus (Walvis)

CET In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 10 november. Zichtbaar van september t/m januari..

Cetus was bekend bij de oude Grieken als het monster dat Andromeda wilde verslinden toen Perseus het doodde, later werd hij de walvis die Jona opslokte.

Cetus bestaat uit zwakke sterren, maar beslaat een groot deel van de hemel. Zijn kop is een groep sterren niet ver van Taurus en Aries, en zijn lichaam en staart liggen in de richting van Aquarius. CET

 Alpha (α) Ceti of Menkar: Menkar is een Rode Reus van m2,5 met een verder ongerelateerde m6 begeleider zichtbaar door een verrekijker.

Gamma (γ) Ceti: Dit dichtbij elkaar staande dubbelsysteem is een uitdaging om waar te nemen, diameters van minsten 2,4″ (60mm) met een hoge magnificatie scheiden Gamma in 2 sterren van m4 en m7.

 Tau (τ) Ceti: Is een ster van m3.5 op ongeveer 11,9 lichtjaren afstand van ons. Haar kleur en helderheid maken Tau (τ) Ceti een van de meest zonachtige sterren in de buurt van de Aarde.

 Mira of Omicron (ο) Ceti: Mira is de beroemdste langperiodiek veranderlijke. Op 13 augustus 1596 zag David Fabricius, een Hollandse waarnemer, een nieuwe ster in Cetus. In de daarop volgende weken verzwakte ze, verdween, en verscheen weer opnieuw in 1609. In 1662 noemde Johannes Hevelius ze Mira Stella, de Prachtige Ster. Mira varieert van een magnitude van ca. 3,4 tot een minimum van 9,3 in de loop van 11 maanden.

 M 77: Deze helderste van de verschillende sterrenstelsels in Cetus is een spiraalstelsel van m9 met een heldere kern. In een 100mm telescoop is een vage cirkelvormige schijf rond de kern te zien met het sterrenstelsel wat net iets onder de 50 miljoen lichtjaren van de Aarde is verwijderd.

Scroll to Top