Aries (Ram)

ARI In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 november. Zichtbaar van augustus t/m maart.

De oude Babyloniërs, Egyptenaren, Perzen en Grieken noemden deze groep sterren de Ram.

In een versie van de Griekse legende had de koning van Thessalie twee kinderen, Phrixus en Helle, die door hun stiefmoeder werden mishandeld.

De god Hermes stuurde een ram met een gouden vacht om hen op zijn rug in veiligheid te brengen. Helle viel van de ram toen hij over de zeestraat vloog die Europa van Azië scheidt, een water dat de Grieken de Hellespont (Zee van Helle, nu de Dardanellen) noemden. Phrixus werd veilig naar de kust van de Zwarte Zee gebracht, waar hij de ram offerde. De vacht (Gulden Vlies) werd aan de zorg  van een slapeloze draak toevertrouwd, maar later door Jason en de Argonauten gesloten.

Aries is het eerste teken van de Dierenriem omdat de zon vroeger in Aries  opkwam, op de dag van de lentenachtevening, het moment waarop ze van de zuidelijke naar de noordelijke helft van het hemelgewelf kruist. Maar door de precessie van de aarde staat de Zon nu in Pisces op de lentenachtevening.

Aries is bekend en niet moeilijk te vinden, maar ze bevat maar weinig interessante objecten.

ARI

 Gamma (γ) Arietis: In 1664 volgde de Engelse fysicus Robert Hooke de beweging van een planeet toen hij op deze fraaie dubbelster stuitte. Deze ster, een van de eerste dubbelsterren die met een telescoop werd gevonden, heeft een scheiding van 8 boogseconden, en is gemakkelijk te vinden en waar te nemen.

 Lambda (λ) Arietis: Een m5 ster met m7 compagnon, zichtbaar door grotere verrekijkers of een kleine telescoop.

Scroll to Top