Coma Berenices (hoofdhaar van Berenice)

COM In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 mei. Zichtbaar van januari t/m augustus.

Coma Berenices, tussen Arcturus en Denebola of Beta (β) Leonis, heeft geen heldere sterren en is moeilijk te onderscheiden, maar het is een opmerkelijk hemelgebied.

Het is een sprankeling van zwakke sterren tegen een wolk van sterrenstelsels, het noordelijk eind van de Virgo-cluster. Nog zwakker, buiten het bereik van de meeste amateur-astronomen ligt de Coma-cluster.

Het verhaal achter het sterrenbeeld gaat ditmaal over echte mensen. Berenice, de mooie vrouw van de Egyptische farao Ptolemaeus III, beloofde haar lange gouden haar aan de godin Aphrodite als haar man veilig uit de oorlog terugkeerde. Dat deed hij en haar haar werd in een tempel geplaatst, maar het verdween. De farao stond op het punt de tempelwachters te doden toen de hofastronoom bekend maakte dat Aphrodite, blij met de gift, het haar aan de hemel had gehangen zodat iedereen het kon bewonderen.

Coma Berenices is in het midden van de 16e eeuw door de Nederlander Gerardus Mercator gesplitst tot een aparte constellatie. Voor deze tijd werden de sterren van dit sterrenbeeld beschouwd als de staart van Leo.

COM

 M 53: Deze mooie bolvormige sterrenhoop heeft een doorsnede van ca. 3 boogminuten en staat dicht bij Alpha (α) Berenices.

 NGC 4565: Onder een donkere hemel zie je met een kleine telescoop dit vage object als een dunne nevelige lijn. Het is een spiraalstelsel, van opzij gezien, met een stofbaan die zichtbaar wordt in een 200mm telescoop.

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.
NGC 4565 ook wel The Needle genoemd. © Frank Teunissen

 Black eye-galaxie (M 64): Dit is een van de meest ongewone galaxieen aan de hemel. Ze lijkt op een gewoon spiraalstelsel met dichtgewonden armen, maar door een 100 tot 150mm telescoop zie je dat een kolossale stofwolk het centrum ervan domineert, waardoor ze er eruitziet als een zwart oog.

Scroll to Top