Corvus & Crater (Kraai en Beker)

COR&CRT In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 maart. Zichtbaar van maart t/m juni.

Buig naar Arcturus, ga naar Spica, draai naar het westen en je ziet een viertal sterren die de Ouden allemaal de Kraai of de Raaf noemden.

Crater is een zwakker sterrenbeeld ernaast dat er als een beker uitziet. Corvus werd op een dag door Apollo uitgestuurd om een beker water te halen, maar was traag omdat hij had gewacht tot een vijg bij de bron rijp was. Hij bracht de beker (Crater) met bronwater en een waterslang (Hydra) in zijn klauwen terug en vertelde Apollo dat hij opgehouden was door de aanval van de slang. Apollo wist dat Corvus loog en zette ze alle drie aan de hemel.

De Beker staat ten westen van Corvus, binnen bereik, maar de slang voorkomt dat hij ervan drinkt.

De helderste ster van Kraai (m2,3) is Gienah (Gamma [γ] Corvi). De helderste ster van Beker, Alpha (α) Crateris, is Alkes.

 Delta (δ) Corvi: Een dubbelster met componenten van m3 en m9, te scheiden met kleine telescopen.

 R Corvi: Deze Mira-veranderlijke varieert van m6,7 naar 14,4 in een periode van ca. 10 maanden.

 Tombaughs Ster: Deze zeer zwakke cataclysme veranderlijke, TV Corvi, werd in 1931 als een nova ontdekt door Clyde Tombaugh, die op zoek was naar planeten en het jaar ervoor Pluto ontdekte. Tussen het jaar van en 1990 ontdekking heeft TV Corvi haar uitbarstingen 10 maal herhaald.

 Antennegalaxie: NGC 4038 en NGC 4039: zijn een paar zwakke galaxieën van m11, die op elkaar inwerken of botsen. In een 200mm telescoop is het een van de helderste paren van verbonden galaxieën.

Delta (δ) Corvi: Een dubbelster met componenten van m3 en m9, te scheiden met kleine telescopen.

Scroll to Top