Scutum (Schild)

SCT In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 augustus. Zichtbaar van juni t/m oktober.

Al is Scutum geen groot sterrenbeeld en heeft het geen heldere sterren, het is niet moeilijk te vinden aan een donkere hemel omdat het een van de opmerkelijkste sterrenwolken van de Melkweg herbergt.

De Poolse sterrenkundige Johannes Helvelius creëerde het sterrenbeeld tegen het eind van de 17de eeuw en gaf het de naam Scutum Sobiescianum (Sobieski’s Schild) ter ere van koning Jan III Sobieski van Polen, nadat die in 1683 een Turkse invasie had afgeslagen.

Scutum  Delta (δ) Scuti: Een pulserende Reus en het prototype van een sterrenklasse die in helderheid fluctueren in een periode van uren.

 R Scuti: Dit een halfregelmatige RV Tauri variabele. Ze gaat van m4,2 naar 8,6 en terug in een periode van ca. 5 maanden.

 M 11: Deze spectaculaire open sterrenhoop (in het Engels Wild Duck, Wilde Eend, genoemd) is duidelijk zichtbaar door een verrekijker, de moeite waard door een kleine telescoop en verbijsterend door een 200mm. Het is een van de compactste open sterrenhopen en een heldere ster op de voorgrond verhoogt de schoonheid ervan nog.

 M 26: Deze open sterrenhoop is zwakker dan M 11 en het beste te zien in kleine telescopen.

Scroll to Top