• Bakx posted an update 4 months ago · updated 4 months ago

  Er wordt nog al eens de vraag gesteld of je flat frames moet maken met het paneel direct tegen de teleskoop of dat je de dauw/licht-kap moet laten zitten en het flat panel daar dan weer tegenaan moet plaatsen. Dat laatste zou dan meer in overeenstemming zijn met de situatie tijdens het opnames maken. Het paneel komt dan wat verder weg van de telescoop te staan. Ik kan me niet voorstellen dat dit bij een refractor iets uit zou maken. Bij een newton daarentegen misschien wel. Zo zou met het flatpaneel direct tegen de telescoop, er direct licht vanaf de rand van het paneel rechtstreeks in de focustube, waar vaak de comacorrector zit, kunnen schijnen. Dit kan dan ongewenste reflecties veroorzaken.
  Dat zou dan duidelijk te zien moeten zijn in de betreffende flat-frames.
  Dit schreeuwt om een test. Zo gezegd zo gedaan.
  Ik heb 2 series van 25 flats genomen en gestackt tot master-flats.
  Een serietje met en een zonder de dauwkap ertussen.
  Nu bleek de Mean waarde van de Zonderkap-flat iets hoger te liggen dan zijn opponent.
  Dat is met een linear fit gelijkgetrokken. Wanneer ik naar de beide contourplots kijk, zie ik geen verschil. Wanneer ik ze van elkaar aftrek krijg ik een nagenoeg egaal zwart beeld.
  Hier zou je dus de conclusie kunnen trekken dat het geen verschil maakt.
  Wie schiet mijn redenatie lek?
  Arie Metkap_contourPlotZonderkap_contourPlotMetkapZonderkap

  • Hoi Arie,

   dat de Zonderkap-flat een hogere mean-waarde heeft, is volgens verwachting, het aantal photonen dat de kijker ontvangt neemt immers kwadratisch af met de afstand. Als ik flats neem, dan maak ik gebruik van de afstand tussen flat-panel en kijker om op een optimale sluitertijd te komen in geval dat niet met dimmen en sluitertijd lukt.

   Je hebt inderdaad wel een punt dat een dichtbij geplaatste lichtbron voor ongewenste reflecties kan zorgen, naar ik vermoed zelfs bij een refractor.

   Zoals je weet zijn er twee manieren om flats te nemen: sky-flats en die met een flat-panel. Had de afstand uitgemaakt, dan zou één van deze methoden niet gebruikt worden.

   Ik kan er dus geen gat in schieten. :-)

   Nicolàs

Scroll to Top