• Michon posted an update 2 years, 2 months ago · updated 2 years, 2 months ago

  Ik heb een jaar geleden een moonlite autofocusser aangeschaft voor het Remote kunnen besturen van mijn Pentax K1 ii met de speciale aangeschafte software hiervoor. Ik gebruik een Nuc i5 met Windows 10 pro met Ascom geïnstalleerd met een Skywatcher AZ 6 GT montering. Echter….. ik wordt een beetje gek van die moonlite software. Iemand ervaring of een goed idee? Met de handbediening gaat het goed, maar dat was niet de bedoeling😩

   • 1 person likes this.
  • Hoi Frederik, welke software gebruik je om te fotograferen? Ik gebruik de Moonlite focuser niet vaak als auto-focuser, maar in die gevallen dat ik dat wel deed, werd hij aangestuurd door SGP. Ook andere pakketten, zoals NINA etc., hebben een auto-focus routine ingebouwd. Het is dan voornamelijk zaak de juiste stapgrootte te bepalen om hem goed te laten functioneren.

   Nicolàs

  • Dank Nicolas, ik gebruik de Pentax software en voor de aansturing van de mount Eqdir en dat werkt prima. Inderdaad moet er een juiste stapgrootte worden vastgesteld. Hij zou zonder Ascom moeten draaien meer een Non Ascom driver, ook die doet het niet. Ik heb ooit SGP geprobeerd, daar mis ik toch het inzicht in. Misschien moet ik toch maar een keer in de leer, dank voor je reactie anyway, Frederik

  • Ik kan momenteel niet testen in mijn observatorium, maar volgens mij kan de Moonlite alleen automatisch focusen indien een ASCOM-applicatie gebruikt wordt. Het focusen geschiedt door het nemen van een serie foto’s bij verschillende focus-standen en daar het beste focuspunt uit te berekenen. De focuser zelf heeft deze mogelijkheid niet, dit zal dus door de software moeten gebeuren. Daarnaast meet de software de temperatuur via de Moonlite-sensor en kan vervolgens daarvoor weer compenseren (mits je weet wat de correctie per graad temperatuurverschil is).
   Recentelijk zijn een aantal van onze leden, waaronder ikzelf, van SGP op het NINA overgestapt en we zijn daar erg tevreden over.

   Nicolàs

Scroll to Top