• engels wrote on KeesScherer's Wall 3 years ago · updated 3 years ago

  @keesscherer Hi Kees,

  Ik wil nu een nieuwe laptop kopen voor mijn PixInsight avonturen. Wat raad je aan, m.n. de processor?
  Bedankt alvast.
  Wim

  • Hallo Wim, de processor zal tegenwoordig niet het probleem zijn, een Moderne i5 of i7 is prima. belangrijker zijn voldoende RAM (tenminste 8 GB, beter is >=16 GB) en een flinke SSD.

  • Een i7 meer voor de hand of nog beter een snelle, multi core CPU van AMD. Ook is een goed kwaliteit scherm dan een belangrijk punt om rekening mee te houden.

   Sterker nog ik zou hier liever eigenlijk geen laptop voor gebruiken omdat hier de processors vaak toch wat gelimiteerder voor zijn (ivm energiegebruik) dan werkstations (ik heb zelf bv een 12 core/24 thread AMD CPU in mijn werkstation speciaal voor image bewerking).

  • Bakx replied 3 years ago

   Ik lees dat evt een Mac met hun nieuwste M1 processor, ontzettend snel is voor grafisch werk maar NIET voor PixInsight. Mocht je deze route overwegen.

  • Pixinsight en APP draaien prima op mijn laptop’s. Nog nooit het idee gehad dat de processor een beperkende factor was, zelfs niet bij de bewerkingen van 70-paneel mozaieken. Geheugen en een snelle SSD (En 4 tot 8 swap folders, zie schermprint) Selection_017

   Pixinsight en APP draaien prima op mijn laptop’s. Nog nooit het idee gehad dat de processor ee
  • Ik werk dagelijks met grote machines (computers) en weet dat tegenwoordig geheugen vaak het verschil kan maken. Ik had nog niet zo naar PI gekeken maar las lekker mee…

   Ik zat vorig jaar op budget maar moest ook wel naar een nieuwe aankoop toe. Ik ben een liefhebber van Apple dus hem mijn tweedehandsje ingeruild voor een basis Mac Mini I3 model 2020 (net gecheckt hij is nog o.a. te koop bij coolblue voor 799 euro & 256 SSD schijf).

   Waarom? Een I3 is misschien niet het snelst maar de Mac Mini heeft wat leuke uitgangen, zoals 2 Thunderbolt uitgangen. Hier kun je leuke dingen mee doen tav snelle toepassingen alla een erg snelle externe disk(s) of als het grafisch supersnel moet, later doorsparen voor een externe GPU (grafische CPU box).

   Dus 800 euro als basis en hierbij gekocht, nadat ik op YouTube had gezien dat je in 15 minuten werk, 2 x 32 GB RAM er bij kunt prikken. Die 64GB RAM totaal is ongeveer 400 euro extra bovenop het basis model.

   Vooraf… deze basis “slechts I3 Intel” setup doet het prima met PI, een stuk sneller dan mijn “Oude I7 16GB Windows laptop (4 jaar oud)”.

   Na aanleiding van deze discussie hier toch even zitten kijken. PI is dact ik Java dus daar zou iets te tweaken moeten zijn. Bij default lijkt het er op dat hij 2GB gebruikt oid voor de JVM(?) en swap/temp disks.

   Die “disks” heb ik vervangen door RAMdisks (“old skool virtuele disks die eigenlijk geheugen zijn” – https://eshop.macsales.com/blog/46348-how-to-create-and-use-a-ram-disk-with-your-mac-warnings-included/ ) en deze als “directories” aangewezen in PI.

   Uiteindelijk heb ik 64GB RAM ter beschikking en dat is in theorie een stuk sneller dan een SSD.

   Tada!

   New at place 114 of the current list: https://www.pixinsight.com/benchmark/benchmark-report.php?sn=3569436JX9582711239V2LFT9IFCC7JU

   Zie overzicht https://www.pixinsight.com/benchmark/

   Sneller dan een x aantal I5 / I7 omgevingen, zelfs sneller dan een GPU setup/kaart.

   Dan bericht over die M1 is interessant. Zag echter wel dat er op een hoge positie in de benchmark lijst een sectie staat met “VirtualApple @ 2.50GHz (12) [10370]” scores (2x sneller dan mijn sniekie setup) en ook deze benchmark benoemd de nieuwe M1 chip: https://www.pixinsight.com/benchmark/benchmark-report.php?sn=9O75HTITD3FUCW5UIALHQTN5KN7L0RF5

   Hoe dan ook, zoals gezegd, mijn setup”je” met 64GB voor 1200 euro totaal staat prima zijn mannetje als het gaat om PixInsight…

   Zie de benchmarks voor hoe ver je budget rijkt… Het hoeft dus niet zo duur te zijn, zeker als je er van uitgaat dat over 3 of 4 jaar je machine toch al weer verouderd is.

   De eerste punten hier genoemd kloppen volgens mij wel aardig:

   https://groups.google.com/g/sjaa-astroimaging/c/vz8rCRCZb_U/m/OhSY619HBgAJ?pli=1

   Die opmerking van de GPU is gedeeltelijk waar. Starnet kan gebruik maken van een GPU (NVidea). En trouwens nu ik er over na denk, binnenkort dacht ik wordt APP ook GPU aware en als er iets echt power nodig heeft dan… Screenshot 2021-04-08 at 20.31.47Screenshot 2021-04-08 at 19.37.13

   Ik werk dagelijks met grote machines (computers) en weet dat tegenwoordig geheugen vaak het verschilIk werk dagelijks met grote machines (computers) en weet dat tegenwoordig geheugen vaak het verschil
  • Bedankt iedereen! Het is een MacbookPro, 32 Gb intern, MacBook Pro, 6-Core Intel Core i7 geworden.
   Tenslotte ik ben al 25 jaar appelboer!

Scroll to Top