Mars 10/10/2020

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #24145

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1538

  “Mars is zeg maar, niet echt mijn ding”, dat is de conclusie na een uitgebreide sessie op 10 oktober. De omstandigheden waren prima, maar ook bij 3650mm brandpuntsafstand en de superspeciale oppositie blijft het bolletje akelig klein. Wel een leuke test met alleen het proplanet 642 NIR filter waardoor 21 ser video’s zijn gemaakt met allerlei belichtingsopties. Uiteindelijk toch wat herkenbare strukturen kunnen vastleggen.  (vanwege de 24 uur, 37 minuten daglengte is dit vrijwel hetzelfde beeld als de 13 oktober opname van Nicolàs)

  Maksutov 180/3650mm (F20), ASI290mm, Proplanet 642, AZEQ5-GT.

  Firecaptue, Autostakkert!, Registax, Pixinsight.

  • 1 person likes this.
  #24147

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 383

  Ik denk dat de data best redelijk is, maar dat je iets te veel sharpening hebt toegepast. Dank voor de link naar BritAstro, leuk om dat naast elkaar te zien!

  Eerlijk gezegd weet ik niet precies waarom het bij mij dit jaar een stuk beter gaat dan twee jaar terug, toen kreeg ik er niet meer dan een wazig bolletje uit… Wellicht kwestie van seeing, collimatie en focus geweest… Nu moet ik zeggen dat ik denk dat het ook nu nog bij mij voor verbetering vatbaar is. Binnenkort maar eens met WinJuPos gaan spelen en kijken of ik met SGP de ASI174MM kan focusen.

  Nicolàs

  #24149

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1538

  Het kan de HDR MultiscaleTransform zijn. Dat doet nogal wat.

  • 1 person likes this.
  #24150

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 383

  Ik vind die linker versie (het origineel) mooier dan de rechter. Met Wavelets in Registax schijn je ook wonderen te kunnen verrichten, maar ik ben daar nooit uitgekomen, heb geen idee waar ik dan mee bezig ben, maar heb dan uiteindelijk wel not zoiets als jouw rechter afbeelding…. 😉 Ik doe er dus no min mogelijk aan sharpening in AutoStakkert en een klein beetje unsharp mask op de mono-frames in PSP. Na samenvoegen tot LRGB doe ik dan nog een lichte high-pass sharpen toevoegen, maar dit alles dus met mate, want het wordt al snel lelijk…

  Nicolàs

  #24159

  Willems
  Participant
  posts: 5

  Nicolàs,
  De wavelets in Registax werken als volgt: Met de schuiven op de diverse regels kun je instellen hoeveel verscherping wordt toegepast. Wat daarbij van belang is om te weten, is dat de omvang van de details die verscherpt worden, van boven naar beneden toeneemt. Dus op de bovenste regel verscherp je de kleinste details en op de onderste de grootste details. Precies weet ik het ook niet, maar het functioneert met fourieranalyse. Ik denk dat er op elke regel een groep signalen bewerkt wordt die tussen twee frequenties in ligt.
  Let wel op: Bij het verscherpen van de kleine details verscherp je ook de ruis mee. Maak daar dus met mate gebruik van. Je ziet zelf wel wanneer je te ver gaat. Ik begin meestal onderaan, dus bij de grootste details. Zeker wanneer de seeing slecht was. Bij goede seeing werk ik juist andersom.
  Vr. gr. Huub Willems

  • This reply was modified 4 months, 2 weeks ago by  Willems.
  • 3 people like this.
  #24160

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 383

  Hoi Huub,

  dank voor deze uitleg, dat brengt wat licht in de duisternis! Ik ga er binnenkort nogmaals naar kijken. 🙂

  Nicolàs

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)

You need to log in or to reply to this topic.