10. HDRMultiscaleTransform

In stap 8 is het image gestretched en zijn de fijne details zichtbaar geworden.  We gaan de  structuren in het nu niet lineaire image verscherpen m.b.v. van het HDRMultiscaleTransform tool.

In stap 10 leren we met de HDRMultiscaleTransform tool van PixInsight om te gaan. Het doel van de HDR (High Dynamic Range) MultiscaleTransform tool is om plaatselijk overbelichte delen te corrigeren oftewel gebieden die buiten het weergegeven dynamisch bereik liggen alsnog binnen het weergegeven bereik te brengen.

Dit tool is verbazingwekkend simpel in gebruik en parametrisering, het effect kan echter eveneens verbazingwekkend zijn.

Volg het stappenplan en/of bekijk de uitleg via onderstaande tutorial.

10.1 HDRMultiscaleTransform uitvoeren
 1. open of selecteer het bestand zoals opgeslagen in stap 8.2.7;
 2. maak een kopie van het image (rechter muisknop / context menu op het actieve venster) middels Duplicate;
 3. open het HDRMultiscaleTransform tool;
 4. selecteer het originele image;
 5. vink de opties: “To lightness” en “Lightness mask” aan, selecteer 6 (default waarde) Number of Layers;
 6. klik op de vierkante knop om de bewerking te starten;
 7. vergelijk de resultaten voor en na, stel eventueel als de bewerking te hard is het aantal layers bij (naar boven in onder afgebeelde image);
 8. sla het resultaat op in het .xisf formaat in 32-bit IEEE 754 floating point.
HDRMultiscaleTransform links voor, recht na
HDRMultiscaleTransform links voor, recht na, aantal layers verhoogd naar 8.

Het image zoals we na het uitvoeren van de HDRMultiScaleTransform tool hebben bewerkt kan voldoen. Waarschijnlijker is het dat helderheid en contrast nabewerking benodigen m.b.v. de HistogramTransformation en CurvesTransformation tools om saturatie en contrast op te halen.

Copyright © 2015-2017 starry-night.nl & YouTube tutorial © Kees Scherer

4 thoughts on “10. HDRMultiscaleTransform”

 1. Goede uitleg zo. Misschien nog toevoegen dat de HDR in de naam staat voor High Dynamic Range en dat daarmee  het doel van de bewerking is om gebieden die buiten het weergegeven dynamisch bereik liggen alsnog binnen het weergegeven bereik te brengen. Oftewel om plaatselijk overbelichte delen selectief te corrigeren.

 2. Maar wat doet het nu precies? Heb het net toegepast op een overbelicht centrum van M31 en het effect is geweldig, maar in de stappen hiervoor ben je al bezig met het apart corrigeren van de schaduw- en highlight-gebieden. Als ik het zelf moet bedenken; zorgt de HDR tool dan voor het stretchen van het highlight-gebied? En zo ja, kan dit dan ook niet op een andere manier?

 3. >>Als ik het zelf moet bedenken; zorgt de HDR tool dan voor het stretchen van het highlight-gebied?

  Ja, zo zou je het kunnen omschrijven, of: HDRMultiscaleTransform doet in feite het image in meerdere lagen verdelen en het algoritme zoekt naar structuren en forceert in feite (gerichte) stretches waardoor meer contrast ontstaat. HDRMultiscaleTransform dempt de helderheid van het hele image iets maar verbetert het contrast tussen zwakkere details en heldere gebieden.

  De data moet inderdaad eerst gestretched worden. Even los van de postprocessing technische aspecten is het ook logisch als stap 1 (de basis) voordat je aan de slag gaat met het verbeteren van overbelichte delen.

  >>En zo ja, kan dit dan ook niet op een andere manier?

  Ja, meerdere, HDRMultiscaleTransform heeft voorgangers, en je zou ook met masking aan de slag kunnen gaan.

Leave a Reply

Scroll to Top