Asteroiden posities aan het MPC rapporteren met ASTAP

Activity Forums Astrotechniek Automatisering Asteroiden posities aan het MPC rapporteren met ASTAP

Tagged: , ,

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #29804
  han.k
  Participant

  De laatste dagen heb ik gewerkt aan de mogelijkheid om asteroïde posities m.b.v ASTAP te rapporteren aan het MPC. Rapporteren van asteroiden door amateurs is waarschijnlijk niet meer zo relevant sinds de opkomst van geautomatiseerde surveys met een meter klasse telescopen. Deze scannen de hele hemel in dagen.

  Niettemin leek het me eens leuk om het te proberen. Sinds een week heeft ASTAP ook de mogelijk om de opnames te solven met een aanvullende derde order SIP polynomial wat nauwkeurige astrometrie mogelijk maakt.

  Nu zoek ik gebruikers die ervaring hebben met het rapporteren aan het MPC en ASTAP willen uitproberen. Met hun terugkoppeling kan ik het programma verbeteren. De routine is nog niet goed getest. Heldere hemel ontbreekt momenteel en met mijn setup ben ik gelimiteerd tot circa magnitude 18.5 max.

  In principe kan de routine het programma Astrometrica vervangen.

  Beschrijving hier:

  http://www.hnsky.org/astap#mpc1992

  Download van de Windows development versie:
  http://www.hnsky.org/astap_setup.exe

  Han

   

  • This topic was modified 1 month, 4 weeks ago by han.k.
  #29807
  han.k
  Participant

  Het program is nu bij versie 2024-02-16 en ook uitgebracht voor de Mac. Met behulp van de test opnames van het Tycho programma heb ik e.a. kunnen testen en verifieren. Er zijn wat formateerproblemen in het MPC1992 rapport opgelost. Het rapport moet nu foutloos zijn.

  #29815
  han.k
  Participant

  Er zijn nog wat verbeteringen aangebracht in de laatste development versie inclusief het stacken aligned op een solar object. Echter als ik in de MPCchecker een veld controleer of er nog observaties nodig zijn, dan is dat alleen het geval voor objecten met een magnitude tussen de 21 en 23. Dat gaat in Nederland niet echt lukken. Dus de tijd waar je als doorsnee amateurastronoom kon bijdragen met observaties is voorbij.

  Han

  #29817
  han.k
  Participant

  De MPC1992 rapportage functie heb ik nu verwijderd. Voor observaties kan het programa (v2024-02-24) van een serie opnames nu alle zichtbare asteroiden direct track & stacken naar kleine FITS images. De FITS opnames zijn astrometric correct. Ze zien er dan zo uit:

  Wel is het zaak dat de MPC database redelijk klopt (binen een paar maanden) met de tijd van de opnames.

  Documentatie
  http://www.hnsky.org/astap#trackandstack

  Terugmelding is welkom.

  Han

  • This reply was modified 1 month, 2 weeks ago by han.k.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Scroll to Top