ATIK Horizon ruisnivo…

Activity Forums Astrotechniek Camera’s en Accessoires ATIK Horizon ruisnivo…

Tagged: ,

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
 • Author
  Posts
 • #16529
  Musquetier
  Participant

  Ik ben met de enorme lage ruiswaarde gespecificeerd voor de ATIK Horizon (https://www.atik-cameras.com/news/atik-horizon-cmos-beta-launch) toch erg benieuwd hoe deze camera in de praktijk presteert… Ze geven op: 0.6e− at +30dB gain, dat klinkt toch te mooi om waar te zijn, voor de ZWO ASI 1600mm geven ze 1.2e @30db gain op, dat is dus de helft voor de ATIK!

  #16532
  Groenewold
  Participant

  Ja die houd ik ook een beetje in de gaten, erg interessant die nieuwe CMOS opties. Ik wil echter altijd eerst weten hoe de fabrikant omgaat met drivers en evenetuele issues ermee, want eigenlijk kost mij dat de meeste hoofdbrekens in de hobby. Is Atik een goede wat dat betreft?

  #16535
  KeesScherer
  Participant

  Atik zegt in de aankondiging: “CCDs are still the optimum technology for long exposure astrophotography. However, with 3.8µm pixels, this camera’s going to be a great match for shorter focal lengths and short exposure imaging.” Ik zie geen waarde voor full well depth in de specificatie staan, dat is wel van belang om te weten. De prachtig lage read noise van 0.6 e- is bij +30 Db gain, is dat een gain die praktisch toegepast gaat worden? Mijn “ouderwetse” CCD camera heeft een read noise van >10 e- en dat is niet iets waar ik nu echt iets van merk.

  #16536
  Groenewold
  Participant

  Ah goede punten, ik dacht dat cmos als de toekomst gezien werd, maar had over dat stukje van de aankondiging heen gelezen blijkbaar. Wat is het precieze punt van dit model dan vraag ik mij af..

  #16541
  Musquetier
  Participant

  Ik gebruik de hogere GAIN waarde’s nu wel om voor small-band fotografie kortere, maar meerdere subs te realiseren waardoor de impact door volgfouten of beïnvloeding door bewolking kleiner is (of op minder subs impact hebben). Hierna kan ik met de APP integratie settings eenvoudiger de betere subs laten mee stacken…

  Ik zou graag de hele S/N curve willen zien van deze nieuwe camera om deze te vergelijken met de ZWO (en andere camera’s).

  Ik zie persoonlijk uit naar de eerste resultaten van deze camera en overweeg zelfs een upgrade van de ZWO ASI 1600mm als deze idd substantieel beter is.

  #16545
  KeesScherer
  Participant

  Gewoon nog even doorsparen voor een camera met de nieuwe Canon CMOS 120 megapixel kamera met 2.2 mu pixels :-) Met een dark current van 0.03 e-/s bij -20 C……

  #16546
  Musquetier
  Participant

  dat is wel een beetje appels met peren vergelijken ben ik bang…

  #16557
  KeesScherer
  Participant

  dat is wel een beetje appels met peren vergelijken ben ik bang…

  Hence the Smiley.

  #17905
  Brands
  Participant

  Atik zelf geeft ook aan dat het ruisniveau erg laag is vd camera, maar daarentegen het dynamisch bereik en de full well depht minder is, ik heb een paar foto’s gezien en eerlijk gezegd vallen die mij heel erg tegen, er zit weinig diepte in de fotos ,dat is goed te zien. Vreemd dat je dan zo een camera als “je van het” aanprijst. Ik hoop dat ik ongelijk heb en er toch fraaie fotos mee gemaakt kunnen worden…prijstechnisch leek de camera me wel interessant.

  #18879
  Janssen
  Member

  Uitlees ruis is totaal onbelangrijk bij RGB fotografie.

  “Hemellicht” zorgt al snel voor een achtergrond die uitlees ruis doet verdwijnen in de achtergrond.

  Veel belangrijker zijn quantum efficiëntie, kwaliteit van de chip (kolom defecten, hot en dead pixels, amp glow, en andere shit), full well capacity, dynamisch bereik.

  Wat heb je aan lage uitlees ruis als je slechts 30 seconden of korter kunt belicht voordat de opname overbelicht is.

  Het maken van veel subs lijkt dan de oplossing. Ja, de ruis gaat naar beneden, maar het signaal wordt gemiddeld, niet opgeteld.

  Moraal van het verhaal: de CCD camera is niet dood. Wil je echt het uiterste er uit halen, dan kun je er eigenlijk niet omheen. Helaas hangt daar wel een prijskaartje aan.

  PS: neemt niet weg dat er astrofotografen onder ons zijn die werkelijk tot prachtige resultaten komen met een “simpele” DSLR. Dat zijn dan wel de mannen/vrouwen die de hobby tot in de puntjes beheersen, die weten wat te fotograferen, en waar. Laat hen los met een CCD camera onder een donkere hemel, en je weet niet wat je ziet.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Scroll to Top