Volkssterrenwacht Bussloo

Afgelopen weekend stond al langere tijd een weekendje weg met mijn vriendin Veronique gepland. Niet geheel toevallig stond dit weekendje weg in Bussloo gepland waar zich ook een sterrenwacht bevindt.

De vrijdagavond van dit lange weekend was dus gereserveerd voor een bezoekje aan de Volkssterre(n)wacht Bussloo (verder VSB). Deze avond stond een presentatie van de gastpreker Casper ter Kuile op het programma met het thema: “met eenvoudige apparatuur schitterende foto’s maken”. Casper heeft ook een eigen website waarop fraaie voorbeelden van zijn werk zijn te zien. Volkssterrenwacht Bussloo

Doordat wij niet bekend waren in de regio en de sterrenwacht zich midden in een bos bevindt zijn we met goede moed en met de navigatie “aan” in de auto gestapt. Tien minuten later reden we de parkeerplaats op en zagen we een mooie en oude boerderij. Hemelsbreed bevond de sterrenwacht zich maar een paar kilometer van ons hotel.

Eenmaal uitgestapt werden we al snel welkom geheten door de beheerder en bewoner van de VSB Hans Luidens. Hans liet ons door zijn interesse en enthousiasme al snel thuis voelen.

De sterrenwacht in de boerderij bestond uit een presentatie zaaltje, een klein barretje en de nodige sterrenwacht “accessoires”. Leuk om te zien waren de viltwanden waarop de sterrenhemel met ledjes waren afgebeeld, dit thema kwam eveneens op enkele plekken in ons hotel terug dit laatste is waarschijnlijk toeval.

Al snel raakten we in gesprek met leden en bestuurders van de sterrenwacht. Het was prettig om te ervaren hoe “nieuwkomers” en niet Gelderlanders worden ontvangen in deze “kleine” maar hechte vereniging. In de tussentijd liep het zaaltje toch aardig vol met publiek.

Inmiddels introduceerde de voorzitter van Stichting VSB Alex Scholten de gastspreker op een prettige en aanstekende wijze.

Stipt 20:00 starte Casper ter Kuile met zijn presentatie. Al vele jaren maakt Casper ter Kuile (uit De Bilt) foto’s van verschijnselen in weer- en sterrenkunde. In deze presentatie toonde hij zijn fraaiste resultaten en wilde hij laten zien hoe je door oplettend te zijn al met eenvoudige apparatuur schitterende foto’s kunt maken. Helaas kwam de presentatie niet helemaal overeen met de aankondiging en werd in de eerste helft van zijn presentatie met name stil gestaan bij het waarnemen, registreren en verwerken van meteoor waarnemingen, bijvoorbeeld de Draconiden. Casper vertelde echter levendig en boeiend over zijn reizen welke hij maakt om op bijna ideale waarneem locaties zijn hobby te beoefenen.

In de pauze zijn wij naar buiten gelopen om het observatorium te bekijken. Hans had het observatorium met roll-off dak geopend en liet enkele bezoekers een blik werpen door de relatief nieuwe OTA, een Celestron Edge HD14 op het dak van een schuurtje in de verte gericht. Helaas was het nog steeds bewolkt en broeierig terwijl in de verte de eerste bliksem en donder zich al aankondigde.
Het opvallende aan het observatorium van de VSB was dat deze is ingegraven in een heuvel. Al snel vertelde Hans dat het observatorium parallel en deels in samenwerking met de exploitant van een golfbaan (tijdens de aanleg van de golfbaan) is gerealiseerd.

Observatorium VSB

Inmiddels begon het tweede deel van presentatie en werd besloten om het observatorium te sluiten door het naderend onweer.

In het tweede deel van de presentatie liet Casper veel foto’s van zijn reizen zien, met name uit Namibië gecombineerd met DSLR foto’s van de melkweg/DeepSky Objecten en lichte hij enkele methoden en technieken toe. Gedurende de presentatie begon ik steeds meer bewondering te krijgen voor de invulling die Casper aan zijn hobby heeft weten te geven in zijn leven. Het tweede deel van de presentatie werd zonder meer opgezogen door het publiek.

Rond 22:00 was de presentatie teneinde en vatte Alex Scholten nog eens kort de presentatie samen. Inmiddels werden wij nog aangesproken door Yvonne Barnhoor, eveneens bestuurslid van Stichting VSB. Yvonne was erg geïnteresseerd hoe wij de avond hadden ervaren. Een aangenaam gesprek volgde waarna wij afscheid hebben genomen.

De avond was helaas korter dan wij hadden gehoopt door het omslaande weer maar met een prettig gevoel mede door de prettige en warme ontvangst van beheerder, medewerkers en bestuurders keerden wij terug richting ons hotel.

Wij zijn zeker van plan om terug te keren naar VSB, maar dan met mooi en helder weer!

Teruggekomen in het hotel heb ik mij wat uitgebreider verdiept in de lange en bewogen geschiedenis van de VSB. Ik had direct spijt dat ik dit niet voor ons bezoekje had gedaan! De interessante en bewogen geschiedenis van de VSB is hier te lezen.

Leave a Comment

Scroll to Top