Zonnekijkdag 2021 in Castricum (Noord-Holland)

Activity Forums Evenementen Zonnekijkdag 2021 in Castricum (Noord-Holland)

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #24891
  InFINNityDeck
  Participant
  Op 4 juli 2021 organiseert de KNVWS voor de derde keer een Landelijke Zonnekijkdag. Op deze dag kun je veilig door een telescoop de zon bewonderen. Dat kan door heel Nederland bij verenigingen en publiekssterrenwachten, maar óók bij particulieren.
  Bij ons op InFINNity Deck kunt u veilig naar de Zon kijken door de volgende telescopen:
  In het observatorium:
  Lunt LS80THA zonnekijker (protuberansen)
  SkyWatcher Esprit 150ED met wit-licht filter (zonnevlekken)
  Celestron C11 XLT EdgeHD met wit-licht filter (zonnevlekken in detail)
  GTT60 (zonnevlekken door middel van projectie)
  In de tuin (mede dankzij @musquetier):
  – 80mm APO met Herschel wedge (zonnevlekken)
  – 80mm APO met Daystar Quark (protuberansen)
  Gezien het coronabeleid verzoeken wij u zich aan te melden en bij twijfel over de eigen gezondheid het bezoek ook weer af te zeggen. Er gelden uiteraard beperkingen. Het observatorium is niet zeer ruim bemeten (binnendiameter 2.8m), waardoor het onder de huidige omstandigheden met niet meer dan twee personen uit één huishouden gelijktijdig bezocht kan worden. In de naastgelegen tuin, waar zich ook de zonnewijzers bevinden, zal een extra opstelling zijn om de zon waar te nemen en er zijn daar voldoende zitplaatsen om op gepaste afstand te wachten tot er plaats in het observatorium is. Grotere groepen zijn dus welkom, maar zullen in delen het observatorium bezoeken.
  De Landelijke Zonnekijkdag valt samen met de zonnekijkdag in België waar de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) deze dag al vaker met veel succes organiseert.
  Nicolàs

  https://www.dehilster.info/astronomy

  In the observatory: Mount: 10Micron GM3000HPS, OTAs mounted: SW Esprit 80ED & Esprit 150ED, Celestron C11 XLT EdgeHD, Lunt LS80THA single stack, GTT60 (60mm aperture Galilean Type Telescope), Cameras: ZWO ASI1600MM Cool (2x), ASI174MM, ASI290MM & MC, QHYCCD QHY163M, OTAs on the ground: SW Explorer 300PDS, Bresser Messier 130/650 & 90/500.

  #24984
  InFINNityDeck
  Participant

  De Zonnekijkdag van 2021 was succesvol, ook al waren de weersomstandigheden voor de tijd van het jaar best teleurstellend. In totaal hebben we tussen 10:30 en 20:00 21 personen ontvangen (22 als we de jongste van 6 maanden mee tellen). Ze waren per groep uit één gezin uitgenodigd en een tijdsslot van 1 uur gegeven, zodat de groepen niet hoefden te mengen. Assistentie kreeg ik dit jaar van astro-vrienden Caspar, Rob (@musquetier) en Roman. Die laatste twee hadden een eigen montering meegenomen, de eerste met een 80mm APO en DayStar Quark, de tweede met een 100mm ED met Herschel-wedge. Hun kijkers stonden in de tuin, tussen de twee zonnewijzers die ons huis tooien, opgesteld.

  Tot circa half vijf konden we tussen en door de wolken heen waarnemen, daarna betrok het volledig en begon het zachtjes te regenen. Overigens was de hoge bewolking vanaf een uur of drie al zo dik dat we alleen nog in witlicht konden waarnemen, in smalband (met de Lunt) was er vanaf die tijd niet veel meer zien (of slechts met moeite).

  Praktisch betekende dat, dat één groep van moeder met drie kinderen afgezegd heeft en dat één groep van drie jongens met twee ouders het moest doen met een bezoek aan het gesloten observatorium en de slide-show in de garage met tekst en uitleg door ondergetekende. Evengoed vonden ook zij het allemaal bijzonder indrukwekkend en leerzaam!

  Bijgaand nog de Zon, zoals deze er zondag in witlicht er om 08:31 UTC uitzag (dus net bij aankomst van de eerste groep).

  Van @paulvolman begreep ik eerder deze week dat ook Sterrenwacht Saturnus weer aan de Zonnekijkdag meedeed. Ik ben benieuwd hoe het hun vergaan is (mag in antwoord op dit draadje!).

  Roman, Rob en Caspar wil ik langs deze weg nog even bedanken voor hun inzet en gezelligheid die dag!

  Nicolàs

  https://www.dehilster.info/astronomy

  In the observatory: Mount: 10Micron GM3000HPS, OTAs mounted: SW Esprit 80ED & Esprit 150ED, Celestron C11 XLT EdgeHD, Lunt LS80THA single stack, GTT60 (60mm aperture Galilean Type Telescope), Cameras: ZWO ASI1600MM Cool (2x), ASI174MM, ASI290MM & MC, QHYCCD QHY163M, OTAs on the ground: SW Explorer 300PDS, Bresser Messier 130/650 & 90/500.

  #24986
  Volman
  Participant

  Zoals Nicolàs al aangaf hebben wij, sterrenwacht Saturnus te Heerhugowaard, ook de sterrenwacht opengesteld voor de landelijke zonnekijkdag en je mag wel stellen dat dit een groot succes was. Voor ons was dit ook het begin van de openstelling na de lock-down. Daar heeft onze pr-man ook de nodig aandacht in de media, via de website en facebook aan besteed. Wij hadden de sterrenwacht van 13:00-15:00u voor het publiek opengesteld. Zelf waren we al vanaf 12:00u in touw om alles op te stellen en klaar te maken voor het publiek. In dat eerste uur waren er al 20 bezoekers gekomen. In totaal hebben we zo’n 75 bezoekers die middag gehad. Deze werden getrakteerd op het waarnemen met  de  C8 met Thousand Oaks filter in witlicht waar erg goed AR2835 in te zien was, verder stond er een PST40 en een zonneprojector. In de koepel kon met door de Coronado Maxscope 60 kijken, dat ging wel per gezin in verband met het houden van de juiste afstand. De telescopen op ons waarneemplein waren ruim opgesteld en hadden we voldoende ruimte. Ik heb zelf ook nog een Nikon D5200 op statief neergezet met een 300mm TAIR-3 lens f/4,5 daar heb ik de onderstaande foto meegemaakt. door de wolken heen, maar wel duidelijk AR2835 te zien. Het beste waarnemen was van 12:00-14:00u daarna werd het behoorlijk bewolkt en was waarnemen in Ha niet meer mogelijk. Ondanks de wolken hielp de zon wel mee met zijn grote zonnevlek die door iedereen duidelijk waar te nemen was. Verder is het altijd weer een feest om met mensen een rondleiding door de sterrenwacht te maken. Zie ook de reacties van de mensen op o.a. facebook.

  Paul

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Scroll to Top