Hoe fotografeer ik vallende sterren?

Wanneer je een vallende ster op de foto wilt zetten heb je eigenlijk alleen maar een camera en een lens nodig. Een statief zou ook handig zijn, maar als je deze niet hebt zou je je camera, met de lens omhoog gericht, vast kunnen zetten met een zak rijst of een paar kussens.

RBS_4767-bewerkt
Een sporadische meteoor (PhotoShop versie): Nikon D700 + Sigma Art 20mm @ f1.4, ISO800, 35sec

Hieronder volgen een paar tips waar je je aan kunt houden:

  1. Locatie: Ga naar een zo donker mogelijke locatie om zoveel mogelijk meteoren waar te kunnen nemen. Om in jouw omgeving een goed donkere locatie te vinden kan je kijken op starry-night.nl.
  2. Lens: Gebruik een groothoeklens om zoveel mogelijk in beeld te krijgen. Bedenk wel dat een groothoek lens verkleind. Wat voor het oog een enorm lichtspoor lijkt is op de camera maar een klein streepje. Het menselijk oog heeft ongeveer een gezichtsveld dat overeenkomt met een 50mm lens.
  3. Diafragma: Meteoren trekken een lichtspoor welke maar kort duurt, meestal maar een fractie van een seconde vanwege de enorme snelheid waarmee de deeltjes de dampkring binnendringen. Gebruik een lens met een zo’n groot mogelijk diafragma. Een 20mm lens met een diafragma van f1.4 vangt veel meer licht, en dus meer meteoren, op dan een 20mm lens met een diafragma van f2.8.
  4. Focus: Zet je camera en lens op de manuele focus stand en focus met gebruik making van Live-View (maximale vergroting) op een zo helder mogelijke ster aan de hemel. Draai vervolgens aan de scherpstelring van je lens totdat je een zo klein mogelijk sterretje in beeld ziet.
  5. ISO: Gebruik ISO 800-1600. Een hogere ISO versterkt alleen het signaal, en daarmee dus ook de ruis. Het is niet zodat je camera ineens gevoeliger wordt wanneer je een hogere ISO gebruikt. ISO 1600 is de ideale afweging tussen beeldkwaliteit, ruis en dynamisch bereik.
  6. Belichting: Zet de camera op de manuele stand. Maak een aantal belichtingen van 10s, 15s, en 30 seconden. Kijk vervolgens naar het histogram van iedere opname. Kies de sluitertijd van de opname waarbij het histogram ongeveer 1/3 vanaf de linker kant ligt. Bij deze instelling haal je het meeste uit het dynamische bereik van je camera.
  7. Bestandsformaat: Gebruik altijd het RAW-bestandsformaat. Zo heb je naderhand het meeste controle over je opnames in een bewerkingsprogramma.
  8. Witbalans: Ik gebruik meestal een witbalans overeenkomstig met zonnig weer. in principe maakt het niet zoveel uit zolang je maar in het RAW-bestandsformaat fotografeert. Zo kan je achteraf altijd de witbalans nog aanpassen.
  9. Andere instellingen: Zet de “Long-Exposure Noise Reduction” uit als je camera deze mogelijkheid heeft.
  10. Waar moet ik de camera op richten: Aangezien meteoren overal aan de hemel kunnen verschijnen is het het handigst om je camera gewoon recht omhoog te richten. Dit is vaak het donkerste stukje van de hemel en zo heb je ook het minste last van de aanwezige lichtvervuiling.
  11. Open de sluiter: Gebruik het liefst een afstandsbediening om de sluiter te openen. Zo voorkom je eventuele trillingen die bewegingsonscherpte in de foto kunnen veroorzaken.
  12. Maak veel foto’s. Maak gewoon zoveel mogelijk foto’s. Als je wacht totdat je er één ziet en je drukt af, ben je al te laat.
Extra Tips
  • Het kan ‘s nachts behoorlijk afkoelen. Neem daarom een extra jas of slaapzak mee om je zelf warm te houden terwijl je camera staat te snorren. Ook het meenemen van een ligstoel kan het kijken naar de vallende sterren een stuk comfortabeler maken.
  • Ook zijn er in de zomermaanden veel insecten actief die allemaal wel een slokje bloed lusten. Smeer je dus in met anti-insecten middel om deze zoemers op afstand te houden.
  • Neem ook een (rode) zaklamp mee. Mocht je iets verliezen, dan vindt je dat in het donker waarschijnlijk niet makkelijk terug.
  • Ga niet alleen, maar nodig iemand uit of ga met een groep. Er iets niets zo leuk als het delen van zo’n onvergetelijke avond met vrienden of familie.

Als het weer het toelaat moet je zeker eens gaan kijken tijdens het hoogtepunt van een sterrenregen. De 4 belangrijkste sterrenregens in Nederland zijn de Quadrantiden in januari (3-4), de Aquariden in mei (5-6),  de Perseïden in augustus (12-13) en de Geminiden in december (12-13).

En vergeet natuurlijk vooral niet om te genieten en een wens te doen als je er een ziet. Succes!

Copyright © Rutger Bus (auteur) & © rutgerbus.nl 2016

Leave a Comment

Scroll to Top